Taekwon-Do Kkamagwi

Stichting Kkamagwi stelt hoge eisen aan het gedrag en de sociale veiligheid binnen de club. Dit betekent dat wij niet alleen aan regels moeten voldoen maar ook onze eigen regels hanteren waar wij voor staan om ieder binnen de club zich veilig en vertrouwd te laten voelen. De regels die wij hanteren hebben we daarom met de grootste zorg samengesteld zodat dit voor ieder lid en iedere vrijwilliger duidelijkheid geeft.

Open lesgeef klimaat

Een van onze belangrijkste punten waar wij als club voor staan is open- en eerlijkheid van zaken geven. Dit doen we op verschillende manieren zoals een open lesgeef klimaat aanbieden. Je leest het goed, wij bieden lessen aan waar ook jij als ouder eventueel met je kind/baby welkom bent, sterker nog wij vinden het juist het beste dat een ouder/voogd tijdens de lessen aanwezig is. Niet alleen zie je wat we de leden aanbieden tijdens de les, je raakt betrokken en krijgt handvaten tijdens de training die thuis tijdens de opvoeding van grote waarde kunnen zijn. De leden leren daarnaast tijdens de les gedisciplineerd en geconcentreerd te werken met invloeden van buiten. Ook zorgt een open lesgeef klimaat dat er geen misverstanden kunnen ontstaan, je ziet wat er gebeurt en kunt er open over praten. Wil je een privé gesprek dan gebeurt dit altijd met het lid, een ouder of voogd en twee vrijwilligers binnen de club. Zo voorkomen wij ongewenste situaties of misverstanden tussen beide partijen. Ook kan onze vertrouwenscontactpersoon je op weg helpen deze zullen wij in onze beleidsregels verderop uitlichten.

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Alle actieve instructeurs, BHV-ers, vertrouwenscontactpersonen en leerling instructeurs bij Stichting Kkamagwi dienen in het bezit te zijn van een verklaring omtrent gedrag voor educatieve doeleinden. Omdat we lesgeven aan jeugd tot en met 17 jaar en met andere kwetsbare groepen werken is dit voor alle trainers en begeleiders in een stichting of vereniging verplicht.

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel. De aanvrager krijgt alleen een VOG als er geen strafbaar feit is gepleegd dat belangrijk is voor de functie. Deze dient iedere 4 jaar opnieuw aangevraagd te worden.

Binnen Stichting Kkamagwi hebben wij voor iedere instructeur en/of begeleider een VOG aangevraagd.

     Opmerking:

Tijdens de aanvragen van de VOG heeft enkel onze hoofdinstructeur Sabum Milton zijn VOG niet gekregen. Deze situatie lichten wij graag toe;
Een paar jaar geleden is er buiten Kkamagwi een situatie ontstaan waarbij hij als vader heeft opgetreden op een niet juiste manier en daar zijn voorbeeldfunctie niet in acht heeft genomen. Er was aangegeven dat de situatie geen gevolgen voor zijn lesbevoegdheid had, toch heeft het Ministerie van

Veiligheid en Justitie een andere beslissing gemaakt en de beslissing hebben we te laat ontvangen voor een bezwaar. Hij heeft zichzelf op non-actief gezet, de lessen door andere instructeurs laten overnemen, meegewerkt aan alle preventieve behandelingen die het OM eist en tot op heden ondervindt hij de gevolgen nog steeds. Na een tijd is hij op verzoek van de ouders die de situatie kende weer begonnen met lesgeven. De gemeente Amsterdam kiest ervoor om het advies vanuit het Centrum Veilige Sport Nederland te hanteren, waarbij alle stichtingen en verenigingen in sport verplicht worden gesteld om een VOG te kunnen overleggen.

Door de samenloop van de omstandigheden kunnen wij pas in september 2025 opnieuw voor hem een VOG aanvragen.

     Gevolg ontbreken VOG:

We hebben er van alles aan gedaan om ondanks deze tegenslag de lessen komend seizoen te geven in de kwaliteit die jullie van ons gewend zijn. We kunnen uiteraard dit niet zomaar bieden zonder de hoofdinstructeur waar Kkamagwi op draait. Daarom zijn wij in gesprek gegaan met Gemeente Amsterdam om te kijken hoe wij deze tijd kunnen overbruggen en de leden de beste oplossing kunnen bieden.

  • De training aan de superkids en jeugdleden zullen worden gegeven door de nieuwe aangestelde instructeurs en leerling instructeurs.

De examens van de superkids en jeugdleden zullen tijdelijk afgenomen worden door een bevoegde examinator van buitenaf.

Zodra wij ook de VOG ontvangen voor Sabum Milton, neemt hij ook een deel van deze lessen weer onder zijn hoede en neemt hij ook de examens zelf weer af.

Gedragscode Sociale Veiligheid

Wij hanteren de regels die gemeente Amsterdam vraagt van instructeurs, leerlinginstructeurs en begeleiders. De Vaststelling gedragscode januari 2021, is afgeleid van de gedragscode van NOC*NSF. Alle instructeurs, leerlinginstructeurs en begeleiders voor Stichting Kkamagwi dienen deze voorafgaand aan werkzaamheden te tekenen. Hierin zijn de volgende punten opgenomen:

  1. Ik zorg voor een veilige omgeving. Ik schep een omgeving en een sfeer, waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren. Ik houd mij aan de veiligheidsnormen, en -eisen.

  2. Ik ken en handel naar de regels en richtlijnen. Ik zorg dat ik op de hoogte ben van de regels en richtlijnen én pas ze ook toe. Stel ook de sporters in staat om er meer over te weten te komen.

  3. Ik ben zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies. Ik vermeld alle relevante feiten bij de aanstelling als trainer, coach of begeleider.

  4. Ik ben bewust van machtsongelijkheid en (soms ook) afhankelijkheid en misbruik mijn positie niet. Ik gebruik de positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Ik onthoud mij van elke vorm van (machts)misbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, en aanrakingen en seksueel misbruik. Alle seksuele handelingen, – contacten en – relaties met minderjarigen zijn onder geen beding geoorloofd.

  1. Ik respecteer het priveleven van de sporter. Ik dring niet verder in het privéleven van sporters in dan noodzakelijk is. Ik ga met respect om met de sporter en met ruimtes waarin de sporters zich bevinden, zoals de kleedkamer, de douche of hotelkamer.

  2. Ik tast niemand in zijn waarde aan. Ik onthoud mij van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedragingen. Ik maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Ik sluit niemand buiten en ben tolerant.

  3. Ik ben een voorbeeld voor anderen en onthoud mij van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht. Ik gedraag mij respectvol, onthoud mij van grievende, en/ of beledigende opmerkingen.

  4. Ik neem geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan, om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport. Als mij iets wordt aangeboden om iets te doen of na te laten, meld ik dit aan het bestuur of de werkgever.

  5. Ik bied geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan, om iets te doen of na te laten wat in strijd is met de integriteit van de sport.

  6. Ik zie toe op naleving van regels en normen. Ik zie toe op de naleving van de reglementen, de huisregels, deze gedragscode en andere normen.

  7. Ik ben open en alert op waarschuwingssignalen. Ik ben waakzaam en alert op signalen en aarzel niet om signalen door te geven aan het bestuur of de werkgever, de vertrouwens- (contact)persoon en/ of contact op te nemen met het vertrouwenspunt sport.

  8. Ik ben voorzichtig. Ik stel nooit informatie beschikbaar, die nog niet openbaar is gemaakt en kan worden gebruikt voor het plaatsen van weddenschappen. Ik wed niet op de sport waar ik bij betrokken ben.

  9. Ik maak afspraken met jeugdteams dat er geen alcohol.

Aannamebeleid vrijwilligers Kkamagwi

(voor instructeurs, vertrouwenspersonen en BHV-ers)

Dit beleid dient met elke vrijwilliger die bij Kkamagwi ingezet wordt te worden doorgenomen ter voorkoming van ongewenste situaties

   Aannamebeleid: veiligheid staat bij Kkamagwi centraal

Aannamebeleid voor vrijwilligers kan bestaan uit verschillende onderdelen waardoor de Stichting Kkamagwi een beeld krijgt van de vrijwilliger die een functie binnen de organisatie gaat vervullen. We willen natuurlijk dat de leden binnen de organisatie in veilige handen zijn.

Stichting Kkamagwi voert daarom een actief en preventief aannamebeleid ten aanzien van het aannemen van vrijwilligers. Bij het aannemen van vrijwilligers die op regelmatige basis activiteiten voor Stichting Kkamagwi verrichten zoals bijvoorbeeld trainen, lesgeven, coachen en begeleiden van kinderen/sporters zal het volgende beleid worden gehanteerd:

  • Iedere vrijwilliger start met een kennismakingsgesprek, het doornemen van het aannamebeleid en zal vragen naar eventuele incidenten in de afgelopen vijf jaar.

  • Stichting Kkamagwi staat het vrij om eventuele aanwezige referenties na te gaan. (b.v. vereniging bellen waar de vrijwilliger vandaan komt)

  • De vrijwilliger dient het formulier “Gedragscode Sociale Veiligheid” van Gemeente Amsterdam voor inzet te ondertekenen. Hij/ zij tekent voor akkoord en geeft daar tevens mee aan bekend te zijn met de gedragsregels en verplicht en committeert zich aan deze gedragsregels

  • Kkamagwi hanteert een proefperiode van één maand.

  • Na de proefperiode zal Kkamagwi een korte evaluatie houden.

  • Na afloop van een positieve proefperiode vraagt Kkamagwi of de vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan. Dit zal om de 4 jaar herhaald worden.

  • De vrijwilliger zal lid worden van Stichting Kkamagwi en gaat ermee akkoord dat zijn/haar contactgegevens opgenomen worden in de ledenadministratie.

  • Tuchtrecht, bij vermoeden van overtreding zullen wij melding doen bij het Meldpunt Veilige

    Sport van Centrum Veilige Sport Nederland.

  • Mocht er grensoverschrijdend gedrag plaatsvinden dan kan dit gemeld worden aan onze

    vertrouwenscontactpersoon (Cherries Chantall Jubitana, 06-43901938), deze is opgeleid door NOC-NSF.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Grensoverschrijdend gedrag komt de laatste jaren steeds vaker in het nieuws, overal waar je bent kun je er mee te maken krijgen. Stichting Kkamagwi heeft daarom een vertrouwenscontactpersoon aangesteld voor al onze leden, maar ook onze instructeurs. Deze helpt ons preventieve maatregelen op te stellen in het beleid en fungeert ook als eerste aanspreekpunt bij ongewenste situaties.

   Waarom is een vertrouwenscontactpersoon nodig binnen Stichting Kkamagwi?

Het is belangrijk dat onze leden rekening houden met de grenzen van anderen. Iedereen mag aangeven waar zijn of haar persoonlijke grens ligt, zonder dat daar flauw of raar over gedaan wordt. We willen immers voor iedereen een veilig, vertrouwd en gezellig gevoel creëeren. Ieder die geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag kan dat het beste uitspreken. Het liefste tegen degene die het doet, maar als dat niet helpt of de je durft dit niet, dan kan hij of zij het beter vertellen aan iemand anders. Thuis of bij Kkamagwi.

   Wat doet de vertrouwenscontactpersoon?

De vertrouwenscontactpersoon van Stichting Kkamagwi biedt in eerste instantie een luisterend oor bij zaken waar je niet makkelijk over praat. Het gaat hierbij voornamelijk om (seksuele) intimidatie, pestgedrag en/of geweld, maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom je graag met iemand spreekt die onafhankelijk en neutraal is en die buiten de situatie staat. De vertrouwenscontactpersoon luistert en kent de mogelijkheden om hulp te krijgen of een officiële melding te doen.

Is een vertrouwenscontactpersoon hetzelfde als een vertrouwenspersoon?

Nee, een vertrouwenscontactpersoon is niet hetzelfde als een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenscontactpersoon is een vrijwilliger van de vereniging en daarom een eerste aanspreekpunt. Een vertrouwenspersoon is opgeleid om gericht te handelen bij situaties zoals hierboven gemeld. Onze vertrouwenspersoon is dan ook opgeleid via NOC*NSF en beschikt over een certificaat en een VOG. Meer informatie is te vinden op de website van het NOC*NSF.

Zit je zelf in een situatie waarbij je een vertrouwenscontactpersoon kunt gebruiken? Wordt je geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? Maak je je zorgen om iets of iemand binnen Kkamagwi en wil je dit met iemand bespreken? Neem dan telefonisch contact op met de vertrouwenscontactpersoon van Stichting Kkamagwi (Cherries Chantall Jubitana 06-43901938), om een afspraak in te plannen.

Algemene Voorwaarden leden

  1. De contributie dient maandelijks (september tot en met juni) tijdig te worden voldaan. Bij achterstand kan per maand een verhoging van € 5,00 op het standaard tarief in rekening worden gebracht en het lidmaatschap door Stichting Kkamagwi worden  opgezegd.

  2. Het lidmaatschap van Stichting Kkamagwi wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Bij opzegging door één van de partijen geldt een opzegtermijn van één maand. Voorbeeld: opzegging 7 oktobe JJJJ, het abonnement stopt per 1 december JJJJ Opzegging alleen schriftelijk via: info@taekwondo-kkamagwi.nl

    Voor tijdelijke stopzetting – alleen mogelijk bij langdurige blessures of overmacht – meld ons dit zo snel mogelijk zodat wij hier onderling een afspraak over kunnen maken. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, blijft men tot betaling van de contributie verplicht.

  3. Inschrijfgeld: bij het aangaan van het lidmaatschap bij Stichting Kkamagwi wordt éénmalig inschrijfgeld in rekening gebracht.

  4. Een leerling dient zich aan de algemene voorwaarden en huisregels te houden. Stichting Kkamagwi behoudt zich het recht voor deze aan te passen indien nodig.

  5. Bij wangedrag, bijvoorbeeld diefstal, vernieling, fysieke en/of verbale agressie, (seksuele) intimidatie door een leerling en/of ouders, kan de toegang tot de les met onmiddellijke ingang worden ontzegd. Vervolgens wordt het lidmaatschap door het bestuur per direct opgezegd.

  6. Via Stichting Kkamagwi aangekochte materialen kunnen alleen geruild worden als deze in nieuwstaat en in de originele verpakking binnen veertien dagen na aankoop bij ons worden ingeleverd. Vanwege hygiënische redenen kunnen toque (kruisbeschermers) en gebitsbeschermers niet geruild worden.

  7. Voor deelname aan georganiseerde evenementen die Stichting Kkamagwi aanbied gelden per evenement specifieke voorwaarden.

Huisregels

  1. De leerling toont respect voor zowel de instructeur als voor de medeleerlingen en streeft naar een goede sfeer en samenwerking in de les.

  2. Tijdens de lessen mogen de ouders/verzorgers/kinderen van de op dat moment sportende kinderen aanwezig zijn. Van de aanwezigen verwachten we dat ze het goede voorbeeld geven en zich weerhouden van gedrag dat de les kan verstoren, zoals bijvoorbeeld hard praten, telefoneren, inmengen in de les etcetera.

  3. Van de leerling wordt verwacht dat deze op tijd voor de les aanwezig is. Indien men niet of later komt wordt dit vooraf via WhatsApp gemeld.

  4. Bij het betreden van de zaal dient men te groeten. De instructeur(s) en de leerlingen dienen zich te houden aan de in de dojang (de zaal waarin Taekwon-Do les wordt gegeven) geldende beleefdheidsnormen. De leerling die tijdens de les de dojang wil verlaten of de training wil onderbreken, meldt dit bij de instructeur.

  5. Van de leerling wordt verwacht dat deze aan alle lessen deelneemt in een schone dobok. Om letsel te voorkomen dienen de nagels kort te zijn en mogen er geen sieraden worden gedragen. Ook dient men met schone handen en voeten in de les te verschijnen.

  1. Van de leerling wordt verwacht dat deze met inzet en aandacht aan alle onderdelen van de les meedoet en de les niet verstoort. Als de leerling problemen heeft waar tijdens de les rekening mee moet worden gehouden, dan wordt dit vooraf aan de instructeur gemeld.

  2. Een leerling mag niet lesgeven zonder toestemming van de instructeur.

  3. De dojang mag niet met straatschoenen worden betreden.

  4. In de dojang mag niet worden gerookt of gegeten.

  5. Taekwon-Do mag niet worden misbruikt en de beoefening ervan hoort thuis in de dojang.

  6. Alleen in situaties van noodweer mag Taekwon-Do ook buiten de school worden gebruikt.

  7. Misbruik wordt met schorsing of royering bestraft.

  8. Bij het aangaan van het lidmaatschap bij Stichting Kkamagwi dient een Taekwon-Do pak (dobok) via onze school te worden aangeschaft. Tevens dient vanaf de jeugd voor Taekwon-Do goedgekeurde beschermers- uiterlijk binnen twee maanden na aanvang van het lidmaatschap – te worden aangeschaft. De set bestaat uit helm, voet- en handbeschermers, bitje en voor jongens/heren ook een tok. Zonder deze materialen kan er niet aan het lesonderdeel sparring worden deelgenomen. Voor wedstrijddeelnemers geldt een goedgekeurd ITF dobok.

  9. Er kan pas na toestemming van de instructeur aan een examen worden meegedaan.
    Andere voorwaarden zijn: up to date zijn met het betalen van de contributie, in het bezit van de officiële ITF dobok (Taekwon-Do uniform), tijdig betalen van het examen bij opgave.

  10. Er kan alleen aan wedstrijden worden meegedaan na toestemming van en in overleg met de hoofdinstructeur. De leerling die meedoet aan een wedstrijd dient op tijd aanwezig te zijn voor de meting en weging procedure. Zo niet, dan kan er niet meer aan de wedstrijd worden deelgenomen. Het reeds voldane wedstrijdgeld zal niet worden gerestitueerd.

  11. Stichting Kkamagwi staat tevens als goedgekeurde sportschool geregistreerd bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Ouders met een stadspas kunnen in aanmerking komen voor een bijdrage van het Jeugdfonds Sport en Cultuur.