Taekwon-Do Kkamagwi

General Choi Hong Hi

de geschiedenis van General Choi Hong Hi & taekwon-do

Om beter te begrijpen waar taekwon-do eigenlijk voor staat, volgen hieronder enkele belangrijke punten i.v.m het ontstaan, de geschiedenis, de filosofie en de principes van deze Koreaanse verdedigingssport.

In het Oosten heeft elk land wel één of meerdere krijgskunsten, oorspronkelijk beoefend door monniken en boeren die zich meestal zonder wapens, met blote handen en voeten moesten verdedigen tegen aanvallers. Korea vormde daar geen uitzondering op. Eén van de Koreaanse vechtkunsten, ook wel martial arts genoemd, was taek kyon.

Van 1909 tot 1945 werd Korea bezet door Japan. De overheerser probeerde de eigen gevechtssporten zoals Judo en Karate aan de Koreanen op te dringen, onder andere door de Koreaanse vormen te verbieden. Al werden de Koreaanse vormen soms nog in het geheim beoefend, toch gingen deze sterk achteruit.

General Choi Hong Hi

In 1938 vertrok Choi Hong Hi, de persoon die in 1955 Taekwon-do zal stichten, naar Japan om er te studeren. In 2 jaar tijd behaalde hij er de zwarte band in karate. Bij zijn terugkomst in Korea zette hij zich in voor de bevrijding van zijn land, waardoor hij werd opgepakt en in een Japanse gevangenis terechtkwam. In 1945 werd Korea bevrijd.

Choi werd luitenant in het Koreaanse leger.
Steeds meer groeide bij hem het besef dat Korea terug een eigen krijgskunst moest krijgen. Choi Hong Hi begon met het ontwikkelen van nieuwe technieken en eind 1954 was de basis gelegd voor een nieuwe Koreaanse krijgskunst, die op 11 april 1955 de naam Taekwon-do kreeg.

Op spiritueel vlak is Taekwon-do afgeleid van traditionele Koreaanse ethische en morele waarden. Al werden de vechtkunsten Taek Kyon en Karate op zijn tijd als referentie gebruikt zijn er toch, op fysische vlak, technieken gebaseerd op wetenschappelijke principes. Dit heeft ervoor gezorgd dat Teakwon-Do verschillend is van elke andere vechtsport. Je merkt dit al snel in het gebruik van zogenoemde golfbewegingen en de relatie tussen kracht en ontspanning bij het uitvoeren van de diverse technieken.

Ondertussen was Choi generaal geworden, hierdoor kon hij zijn sport als eerst introduceren in het leger. Op 22 april 1966 werd de International Taekwondo Federation (ITF) opgericht.

Als gevolg van onder andere politieke druk en door de toenemende strubbelingen tussen Noord- en Zuid-Korea verliet de generaal in 1972 opnieuw zijn vaderland, hij vestigde zich in Canada.

Als reactie hierop werd in Zuid-Korea World Taekwondo Federation (WTF) opgericht. Beide vormen van taekwondo hebben dezelfde basis maar ze zijn zo uit elkaar gegroeid, dat de verschillen groter zijn dan de gelijkenissen.

De generaal heeft met het evolueren van de tijd en de veranderende behoeften van de maatschappij steeds aanpassingen aangebracht. ITF Taekwon-do stond onder invloed van zijn stichter niet stil, het is een evoluerende sport.

Op 15 juni 2002 overleed generaal Choi.
Master Tran Trieu Quan VIII dan werd verkozen tot president van ITF.

meer leren over taekwon-do?

Schrijf je nu in of vraag een proefles aan!

Vragen? Of wilt u meer informatie?
Neem gerust contact met ons op.